RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

 
1e Advent

Levavi
is het Gregoriaans introïtusgezang
- openingsgezang -
voor de Mis van de eerste zondag van de Advent

Ad te levavi animam meam, Deus meus, in te confido, non erubescam. Neque irrideant me inimici mei, etenim universi qui te exspectant non confundentur. Vias tuas, Domine, demonstra mihi: et semitas tuas edoce me.

Tot U heb ik mijn ziel opgeheven; mijn God, op U vertrouw ik, ik zal niet beschaamd worden. Laten mijn vijanden mij niet bespotten, want al wie U verwacht, zal niet worden teleurgesteld.
Wijs mij, Heer Uw wegen en leer mij Uw paden kennen.


Advent is de benaming voor de voorbereidingstijd voor kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, de geboorte van Jezus.

    Het Liturgisch jaar begint met de advent. De advent begint        
    vier zondagen voor Kerstmis en eindigt op 24 december bij
    het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode
    verschillend, maar telt wel altijd 4 zondagen.
    Elke adventszondag is vernoemd naar het openingsgezang.
  1e zondag
  Levavi
  2e zondag
  Populus Sion
  3e zondag
  Gaudete
  4e zondag
  Rorate


In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.

De liturgische kleur van de advent is paars, de kleur van boete en inkeer.

De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruikt veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.
De Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881) was de eerste die een adventskrans gebruikte. Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 19 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd. advent1


om naar het Ad te levavi animam meam te luisterenadvent2 advent3 advent4