Pastor Verheijen
 

Mijn naam is Erik Verheijen, geboren op 12 mei 1955 in Losser. Mijn vader was douanier in Glanerbrug, de Lutte en Oldenzaal. Na een jaar zijn we verhuisd naar Oldenzaal. Daar heb ik de lagere school gevolgd.

Toen ik 12 jaar was wilde ik priester worden en ben ik naar het aartsbisschoppelijk kleinseminarie in Apeldoorn gegaan. (Ik verbaas me er nu nog steeds over dat ik al met 12 jaar het huis uit ging, zo jong al). Toen ik 18 was, wist ik al, dat ik geen priester meer wilde worden, maar ik was nog wel steeds gefascineerd door religie en kerk, en ben theologie gaan studeren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

In 1983 ben ik afgestudeerd, en ben ik begonnen als godsdienstleraar in Den Bosch. Maar omdat er niet voldoende uren voor mij beschikbaar waren ben ik verder gaan zoeken, omdat ik wel graag aan het werk wilde. Naast het onderwijs had ik ook interesse in de psychiatrie en in justitie omdat ik van mening was, dat 'gekken en boeven' ons iets te leren hadden. En zo geschiedde.

Van 1984 tot 1989 ben ik pastor geweest in het Psychiatrisch Ziekenhuis Coudewater in Rosmalen. En van 1990 tot op heden ben ik justitiepastor geweest. Begonnen in de nieuwe gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen, van 1990 tot 1998. Daarna twee jaar in Veenhuizen. In 2000 ben ik begonnen in de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Met af en toe daarnaast ook een aantal dagen in HvB Groningen, in PI Ter Apel, en in HvB Almelo. In 2014 ben ik overgestapt naar de Van Mesdagkliniek (tbs) in Groningen. Ik zie het als een soort bekroning van mijn loopbaan, om na 28 justitiepastoraat, waarvan 18 jaar in de tbs-wereld, nog een aantal jaren in de parochie te mogen werken.

Ik ben getrouwd in 1984 met HarriŽt, met wie ik het leven al sinds 1974 heel gelukkig mag delen. We hebben vier dochters gekregen, die nu allen uitgevlogen zijn. Inmiddels ben ik ook opa geworden, en hebben we drie kleinkinderen. Een prachtige nieuwe fase in ons leven.

Ik heb 28 jaar binnen de muren gewerkt. Maar ik heb ook wel gezorgd dat ik buiten de muren contact bleef houden met de "gewone" samenleving. Van 2002 tot 2018 ben ik actief geweest in de plaatselijke politiek in de gemeente De Wolden (waar wij sinds 1990 wonen, in Zuidwolde om precies te zijn) Ik heb 12 jaar voor GroenLinks in de gemeenteraad van De Wolden gezeten, en dat was ook heel leerzaam en boeiend.

Naast werk en politiek had ik ook nog een beetje vrije tijd. Die werd voornamelijk gevuld met sporten en muziekmaken. Ik speel met veel plezier saxofoon in de High Moor Big Band.