RK Geloofsgemeenschap                                        

niks

            St.Stephanus - Meppel

 
Nieuwsarchief 2017
 

In dit nieuwsarchief zijn alleen die berichten opgenomen, die betrekking hebben op de R.K.Geloofsgemeenschap St.Stephanus - Meppel van de Heilige Drie-eenheidparochie.
Voor berichten uit eerdere jaren kunt u hieronder uw keuze maken.

archief2020 archief2019 archief2018 archief2017 archief2016

archief2015 archief2014 archief2013 archief2012 archief2011


Tientallen kinderen hielpen mee om het Kerstkindje in slaap te zingen logo foto's

Op Eerste Kerstdag vertelden en speelden jongeren uit onze geloofsgemeenschap ook dit jaar weer op geheel eigen wijze het eeuwenoude verhaal over een timmerman en zijn verloofde, die een kindje gaat krijgen. Over een keizer, die wil weten over hoeveel mensen hij de baas is. Over herders en koningen en een koningsster boven een stal.
Natuurlijk mochten weer alle kinderen komen helpen om het Kerstkindje in slaap te zingen.


kerst17

Advent 2017                               de figuren van de kerststal

Kom kijken bij de stal. Aan de hand van verhalen ontdekken we (opnieuw) het traditionele kerstverhaal, we horen de verhalen dit keer vanuit het perspectief van de verschillende figuren uit de kerststal. Elke week is er een ander verhaal.

We beginnen met de os en de ezel.
Het tweede verhaal gaat over de herders, die als eersten horen dat Jezus is geboren.
Het derde verhaal gaat over Maria en Jozef, die geen fatsoenlijk bed meer kunnen krijgen en maar in een stal moeten gaan slapen
Uiteraard ontbreekt de hoofdrolspeler in het verhaal niet: Jezus.
En in het nieuwe jaar horen we over wijzen in een land ver weg. Zij zien een bijzondere ster en gaan op zoek.
foto's

foto's foto's Tijdens de kerstdagen zijn er diverse vieringen in onze kerk.
Uiteraard is iedereen van harte welkom.Dinsdag 19 december 2017   - -   Adventsmaaltijd
18.00 - 19.30 uur
Zelf meenemen: bord - bestek - waxinelichtje
Vrijwillige bijdrage t.b.v. Adventsactielogo

Kindje Wiegen

Ook dit jaar zal het kerstverhaal op een prachtige wijze uitgevoerd worden door een aantal jongeren en ons kinderkoor de Stephannootjes!
Jongeren, vanuit alle windrichtingen van ons land, spelen op hun vrije Eerste Kerstdag het kerstverhaal op een originele manier, zodat het leuk is voor jong en oud.

Tot 25 december om 14.30u in de St.Stephanuskerk - Meppel.


logo
Jongeren uit onze parochie gevormd

Zaterdagavond 18 november heeft bisschop Van den Hout enkele jongeren uit onze parochie gevormd.
Tijdens de viering ontvingen Dani, Juliëtte, Michal en Nathan het sacrament van het H.Vormsel.
De zang tijdens deze viering werd verzorgd door een gelegenheidsjongerenkoor.Feest 10 jaar kerkwijding

Zondag 5 november werd, tijdens een feestelijke viering met voorgangers van de afgelopen jaren, herdacht dat 10 jaar geleden onze huidige kerk werd ingewijd door bisschop W. Eijk.
Aan de parochianen werd een kroniek over de verdwenen St.Stephanusparochie aangeboden.
Na afloop was er natuurlijk koffie en thee voor iedereen . . .
foto's

St.Stephanusparochie 1861 - 2015
                    kroniek van een verdwenen parochieWoensdag 1 november 2017   - -   Grote schoonmaak van de kerk
09.00 uur
                              Komt u ook meehelpen?klik hier

2 November Allerzielen

Op Allerzielen herdenken wij in onze geloofsgemeenschap allen, waarvan wij afscheid hebben moeten nemen.
De kapel op begraafplaats Hesselingen was geopend en
's middags was er een korte plechtigheid. 's Avonds was er een viering in de St.Stephanuskerk waarbij voor alle overledenen een kaars werd aangestoken.Feest 10 jaar kerkwijding

Zondag 5 november is het al weer feest. 10 Jaar geleden werd onze huidige kerk ingewijd door bisschop W. Eijk.
Dat willen we feestelijk vieren met een Eucharistieviering en na afloop is er natuurlijk koffie en thee met . . .2 November Allerzielen

Op Allerzielen willen in onze geloofsgemeenschap stilstaan bij allen, waarvan wij het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen.
De kapel op begraafplaats Hesselingen is geopend van 10.30 tot 16.00 uur. Om 14.00 uur is er een korte plechtigheid. 's Avonds omn 19.00 uur gedenken wij hen tijdens de viering in de St.Stephanuskerk.
Na afloop is er voor iedereen koffie, thee of limonade.moskee Uitnodiging Marokkaanse gemeenschap

In het kader van de Week van de Dialoog, Nederland ontmoet nodigen het netwerk: Geloven in Samenleven, de Raad van Kerken Meppel en het bestuur van de Moskee in Meppel u uit voor de ontmoetingsmiddag met de Marokkaanse gemeenschap in hun moskee aan de Groen van Prinstererstraat 13 (achter de Kruiskerk aan de Thorbeckelaan).
Zondagmiddag 5 november - inloop om 14.30 - ontvangst met thee of koffie.
Na een korte uitleg volgt er een rondleiding door de moskee, waarna we met elkaar in gesprek gaan. Wat horen we en weten we van elkaar, hoe liggen de verhoudingen in Meppel en welk beeld heeft men van elkaar? Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje, die door de Marokkaanse gemeenschap zijn bereid.voedselbank Actie Voedselbank

Ook dit jaar organiseert de PCI (Parochiële Caritas Instelling) weer een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Alle houdbare producten zijn welkom.

4 Zondagen lang, tot 12 november staan er manden in de kerk voor uw gaven.


klik hier
Kennismakingsbezoek bisschop Ron van den Hout aan onze parochie

Maandag 2 oktober bracht bisschop Ron van den Hout een kennismakingsbezoek aan onze parochie.
Na een lunch, een presentatie en het bekijken van de kerkzaal werd er ook een bezoek gebracht aan de begraafplaats Hesselingen. Ook de beide andere locaties van onze parochie werden bezocht. 's Avonds was er een gezamenlijke Eucharistieviering in de Visitatiekerk met de bisschop en onze beide pastores.

Tijdens de koffie - na afloop - konden parochianen kennismaken met de bisschop.St.Stephanusdag

Zondag 17 september vierde onze geloofsgemeenschap de jaarlijkse St.Stephanusdag.De Tafelbrief: bent u ook zo benieuwd naar wat er uit gekomen is . . . . .

11 Juni vierde onze parochie haar 1e verjaardag in en rond de St.Stephanuskerk in Meppel.

In de tent achter de kerk lag op diverse plaatsen een "tafelbrief" met vragen/stellingen, waarover parochiebestuur en locatieraad graag de mening van de parochianen over wilden weten.Een tijd van snoeien en een tijd van planten

Na al het snoeiwerk in de afgelopen maanden was het op zaterdag 9 september tijd om nieuwe planten te poten.
Ondanks het niet al te fraaie weer was een aantal vrijwilligers druk aan de slag om op onze begraafplaats Hesselingen meer dan 100 nieuwe planten te poten en een paar honder liter grondmest te verwerken. Ook de grasmat kreeg de nodige aandacht.Onkruid tussen het graan

Moeten we dat maar uitroeien?   Maar wat is dan onkruid?   En wat is kruid?
Een overweging over kruiden en onkruiden, over goed en kwaad.
klik op de afbeelding om de overweging (na) te lezen


St.Stephanusdag
17 september    

uitnodiging


Hekwerk begraafplaats Hesselingen teruggezet

Vlak voordat de schoolvakanties begonnen is het hek op onze begraafplaats Hesselingen teruggezet op zijn oude plaats.
Voor de complete afronding moeten er nu nog de enkele laatste puntjes op de i gezet worden.
Het is beslist de moeite waard hier eens een kijkje te nemen en te genieten van de rust, die er heerst.


Deze restauratie is mogelijk dankzij een subsidie van de Stichting WaarborgFonds Meppel.Stephannootjes sloten seizoen af

Op vrijdag 14 juli j.l. was er voor De Stephannootjes geen koorrepetitie, maar speelden zij spelletjes, aten cakejes, dronken limonade en er waren overheerlijke pannenkoeken.

Op deze manier sloot ons kinderkoor het seizoen af. En natuurlijk was er ijs na.Uitnodiging voor alle parochianen

Op zondag 2 juli wordt de zoon van de dirigente en de begeleider van ons kinderkoor De Stephannootjes, Martine en Teun Lucassen, gedoopt.

Zij nodigen u allen uit om dit mee te vieren.

klik op de foto om de uitnodiging te lezenCommunicanten waren een middagje op stap

Woensdag 14 juni vertrokken de kinderen, die hun Eerste Communie hebben gedaan, in een aantal auto's naar Steggerda om daar de kerk te bekijken.
Deze kerk ziet er anders uit dan onze kerk. Zo gingen zij o.a. een kijkje nemen in de gewelven boven de kerk. (stoffig, maar wel heel spannend) en mochten ze allemaal even op de preekstoel een woordje doen.
Na afloop konden ze nog even 'uitrazen' in een speeltuin. klik hierEen zonovergoten parochiedag klik hierZondag 11 juni vierde onze parochie haar 1e verjaardag in en rond de St.Stephanuskerk in Meppel.
Na de Eucharistieviering was er koffie, thee en een drankje met heerlijke hapjes, die door parochianen waren gemaakt. Voor de kinderen was er een springkussen en kon men een rozenkrans knopen.Er was nog meer werk aan de winkel

De afgelopen week waren er vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor de parochiedag van 11 juni en anderen waren aan de slag op begraafplaats Hesselingen.
20 Kuub zand en groen-afval moesten worden opgeruimd.
9 Vrijwilligers zijn er enkele dagen 'zoet' mee geweest. Op het vrijgemaakte terrein kan zo een strooiveld komen.Zaterdag 3 juni bisschopswijding in Groningen

In een bomvolle kathedraal werd mgr. R.van den Hout tot bisschop gewijd. Na zijn wijding nam hij plaats op de bisschopszetel in de St.Jozefkathedraal en daarmee werd hij daadwerkelijk bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden.Zaterdag 3 juni bisschopswijding in Groningen

Tijdens deze viering zullen er vanuit onze geloofsgemeenschap, naast onze pastores, een bestuurder - P.(Piet) Krijnen, een vrijwilliger - J.(Jan) Faber, een jongere als vlaggendrager - S.(Simon) Boldewijn en een jongere als vertegenwoordigster van het Jongerenplatform van ons bisdom - S.(Sophie) Boldewijn aanwezig zijn.

De belangstelling voor de bisschopswijding van mgr. Van den Hout is zo groot dat alle 700 plaatsen voor de plechtigheid inmiddels vergeven zijn. Er zal a.s. zaterdag alleen toegang tot de kathedraal zijn op vertoon van een toegangskaart.
De wijdingsplechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door de KRO van 11.00-13.00 uur via NPO 2.Twee pastoraal werkers gingen samen voor

Zondag 28 mei gingen de pastores Dorenda Gies en Jan van Beek samen voor in de viering op zondagmorgen.Weer of geen weer

Ondanks het warme weer werd er op vrijdag 26 mei door een drietal vrijwilligers flink doorgewerkt om de pilaren (beren) voor het hekwerk op begraafplaats Hesselingen van een nieuwe verflaag te voorzien.
Het wachten is nu op het (her)plaatsen van het ijzeren hekwerk.


De restauratie is mogelijk dankzij een subsidie van de Stichting WaarborgFonds Meppel.Groot feest in de kerk

Op moederdag was het groot feest in onze kerk. In een feestelijke viering ontvingen Anouk, Fabian, Fiene, Gerrard, Jacob, Jonathan, Leonora, Sjoukje, Venancio en Yordi hun Eerste Heilige Communie.
Pastores Józef Okonek en Dorenda Gies gingen voor, het kinderkoor De Stephannootjes zong en de misdienaars waren 2 broertjes van de communicanten.Alles staat klaar voor het grote feest

Vrijdag 12 mei werd de kerk vrolijk versierd
voor het grote feest op zondag. Want dan ontvangen
                  Anouk
                  Fabian
                  Fiene
                  Gerrard
                  Jacob
                  Jonathan
                  Leonora
                  Sjoukje
                  Venancio
en              Yordi               hun 1e H.Communie.         Iedereen van harte uitgenodigd.Naar de wijding van onze nieuwe bisschop

Op zaterdag 3 juni a.s. wordt onze nieuwe bisschop, Mgr. Dr. C.F.M. van den Hout, in Groningen gewijd. Voor de (oud)vrijwilligers van onze geloofsgemeenschap is er een plaatskaart beschikbaar. klik hier
Wanneer u hiervoor in aanmerking wilt komen . . . . .Hekwerk Hesselingen verwijderd

Vorige week werden er bomen gesnoeid en nieuwe ornamenten geplaats op de pilaren van het toegangshek van begraafplaats Hesselingen.
Op 4 mei werd het toegangshekl van onze begraafplaats Hesselingen verwijderd. Met behulp van een vorkheftruck werden de beide delen van het hekwerk opgetild en op een aanhanger gelegd om gerestaureerd te worden door Onderhoudsbedrijf JanJurjens.
Ook werden er nog enkele bomen gerooid.

De restatauratie is mogelijk dankzij een subsidie van de Stichting WaarborgFonds Meppel.Oefenen voor het grote feest

Woensdag 3 mei oefenden 10 kinderen van onze geloofsgemeenschap voor het feest van 14 mei a.s.
Dan gaan zij hun 1e H.Communie doen.

Alle parochianen zijn van harte uitgenodigd dit feest mee te vieren.Er wordt stug doorgewerkt op de begraafplaats

In de laatste week van april is er weer hard gewerkt op de begraafplaats. Bomen werden gesnoeid of gerooid en er zijn nieuwe ornamenten op de pilaren geplaatst.

Binnenkort wordt het toegangshek verwijderd om onder handen te worden genomen. Dit is mogelijk dankzij een subsidie van de Stichting WaarborgFonds Meppel.


klik hier

Paasviering(en) in de St.Stephanuskerk

Na een drukke Paaswake op de avond ervoor was er op 1e Paasdag een gezins- en familieviering, waarbij het kinderkoor zong en Maria van Magdala het graf bezocht, maar ontdekt dat het leeg is.
Twee jongens wilden tijdens de overweging al eitjes gaan zoeken, maar dat mocht (nog) niet van de pastor. De jongens wisten hem echter precies uit te leggen wat die eieren met pasen te maken hebben.

Omdat de overweging wel echt moeilijk te begrijpen was voor kinderen legde pastor Jan van Beek het ook nog eens apart uit aan de kleintjes.The Passion in Leeuwarden

Ook dit jaar waren weer verschillende jongeren uit onze geloofsgemeenschap bij The Passion aanwezig.
Samen met jongerenwerker Piet Timmermans van ons bisdom stonden enkele WJD-gangers dit jaar mooi dichtbij het podium.

WJD = WereldJongerenDagenPalmpasenstokken maken

Op vrijdag 7 april maakten 12 kinderen (onder begeleiding van hun ouders) een Palmpasenstok in de voorzaal van onze kerk.
Op palmzondag (9 april) mogen zij daarmee door de kerk lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te vieren.
Deze viering wordt mede verzorgd door de K.B.S. De plataan. De kinderen van De Plataan hebben op school een palmpasenstok gemaakt.

En op palmzondag was de kerk zo vol dat er zelfs stoelen bij gezet moesten worden.Vieringen in de Goede Week

Alle vieringen van de Goede Week en Pasen op een rijtje

Klik op de afbeelding om meer te lezenklik hier

Palmpasenstokken maken

Vrijdag 7 april om 18:30u kunnen kinderen onder begeleiding van hun ouders een Palmpasen stok komen versieren. Op palmzondag (9 april) mogen zij daarmee door de kerk te lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te vieren.

Wij verzorgen alle benodigdheden inclusief de brood haan, WEL zelf graag je kruis/stok meenemen. Kosten € 2,--Stronken op Hesslingen

Deze week lagen er heel wat stronken, wortels en oud blad langs de weg bij onze begraafplaats. Dinsdag 4 april zijn 9 vrijwilligers bezig geweest om op en rond de begraafplaats oud blad op te ruimen, de sloten schoon te maken en oud stronken en wortels te verwijderen. De fa. Hilko Bakker zette zelfs groot materieel in om de grond te egaliseren. Al dit werk was hard nodig voor een beter beheer van de bomen en de mogelijke aanleg van een strooiveld.


Hjp2 klik hier klik hier


Actie voor de

Op donderdag 30 maart organiseerde de werkgroep PCI/Diaconie weer een Soepmaaltijd voor de Vastenactie. Er kwamen 15 mensen bij elkaar om gezellig 3 heerlijke soepen te proeven die door hun mede-parochianen waren bereid. Ze konden kiezen uit groentesoep, tomatensoep en courgettesoep. Maar omdat het allemaal heerlijke soepen waren, nam iedereen van iedere soep een bordje of een kommetje, zodat na een uur alle pannen leeggeschraapt waren.
Onder de eters waren ook leden van de nieuwe locatieraad, zodat we in een informele sfeer kennis met hen konden maken. Het was een gezellige avond en de opbrengst voor de Vastenactie was prima. Komt u de volgende keer ook een hapje mee-eten? Of misschien wilt u mensen laten proeven van uw favoriete soep-recept? U bent van harte welkom in de Vastentijd van 2018!Kennismakingsviering met de jongens en meisjes, die hun 1e H. Communie gaan doen

Tijdens de viering op 12 maart stelden de kinderen die op 14 mei hun 1e Communie gaan doen zich voor en vertelden o.a. waar ze het liefst mee speelden. Daarna plaatsten zij hun foto bij de berg, waar Jezus was verschenen.

Na afloop van de viering was er voor hen en hun ouders een rondleiding door de kerk. Zo zagen zij zaken, die ze anders niet zo snel te zien krijgen.17.000 reacties op SILA-internetconsultatie

Begin dit jaar werd u opgeroepen te reageren - via een internetconsultatie - om te voorkomen dat het SILA geen gegevens meer van de overheid zou ontvangen voor de ledenadministratie. klik hier Bijna 17.000 reacties kwamen hier op binnen en daarmee kreeg deze internetconsultatie de meeste reacties ooit.'n Berg in de kerk

Afgelopen woensdag bouwden leden van de werkgroep 1e H.Communie een berg in de kerk.
Komende zondag 12 maart kunt u ontdekken waarom. Want dan stellen de kinderen, die dit jaar hun 1e H.Communie gaan doen zich voor tijdens de viering.40-dagentijd 2017

Op 1 maart 2017, Aswoensdag, begint de voorbereidingstijd voor Pasen, het grootste feest van de Kerk. Tijdens de viering 's avonds om 19.00 uur in de St.Stephanuskerk wordt het askruisje uitgedeeld. Met as wordt een kruisje gezet op het voorhoofd, om ons aan te sporen tot bezinning en bekering.

klik hier Ook dit jaar wordt u weer een gratis digitale retraite voor de 40-dagentijd aangeboden. Elke dag ontvangt u dan een e-mail met suggesties voor gebed en meditatie.Huispaaskaars 2017

Tot 12 maart kunt u weer een huispaaskaars bestellen.
Er zijn 3 modellen in verschillende maten:
                              model 1 Duif/Regenboog
                              model 2 Levensboom
                              model 3 Chi-Rho Kruis


Achter in de kerk liggen bestel-enveloppen. Ingevulde enveloppen kunt u inleveren bij de (dienstdoende) koster.Hier kan onze budgethouder alleen maar van dromen

Maar tijdens de Actie Kerkbalans kunt u zijn droom wel waarmaken. Niet voor hem, maar voor ons samen.

Voor het in stand houden van onze geloofsgemenschap is geld nodig, veel geld.
klik hier Help mee zodat onze kerk ook nog de kerk van onze kinderen kan zijn.Doe mee

Om de gegevens van onze parochianen up-to-date te houden maakt onze parochie gebruik van SILA (Stichting Interkerkelijke LedenAdministratie), die samenwerkt met de BRP (BasisRegistratie Personen) van de overheid.

In 2016 nam de Tweede Kamer echter een motie aan die aan deze samenwerking een einde zou moeten maken. Maar eerst houdt de overheid een internetconsultatie, om te horen hoe u hierover denkt. Laat de overheid weten dat wij het belangrijk vinden dat parochianen in beeld blijven.

lees verder klik hier Lees de foplder . . . . en geef daarna uw mening!

In de brief die kardinaal Eijk schreef over dit onderwerp vindt u ook enkele argumenten, waarom de samenwerking tussen BRP en SILA niet verloren mag gaan.
klik hierNieuwjaarsreceptie: afscheid nemen en voorstellen
foto's
Aan het eind van de eerste viering in onze geloofsgemeenschap in het nieuwe jaar werd er afscheid genomen van de laatste leden van het bestuur van de St.Stephanusparochie. Harry Helmich, André Klaassen, Iris Hofhuis, Sabine Wijfjes en Hannie Peeters werden door Piet Krijnen bedankt hen voor hun jarenlange inzet. Daarna stelden de leden van de locatieraad zich voor aan de parochianen en liet de voorzitter het afgelopen jaar de revue passeren.


lees verder om de toespraak van de voorzitter van de locatieraad te lezen.


Bisdomberichten 2017-18
Bisdomberichten 2017-17
Bisdomberichten 2017-16
Bisdomberichten 2017-15
Bisdomberichten 2017-14
Bisdomberichten 2017-13
Bisdomberichten 2017-11
Bisdomberichten 2017-10
Bisdomberichten 2017-09
Bisdomberichten 2017-08
Bisdomberichten 2017-07
Bisdomberichten 2017-06 Bisdomberichten 2017-05 Bisdomberichten 2017-04
Bisdomberichten 2017-03
Bisdomberichten 2017-02
Bisdomberichten 2017-01Parochiebladen 2017

In het parochieblad staan ook privacy-gevoelige gegevens zoals
telefoonnummers, doop, huwelijk, overlijden e.d. van leden
van onze geloofsgemeenschap vermeld.
Vanwege privacywetgeving is het parochieblad daarom alleen
toegankelijk voor leden van onze geloofsgemeenschap en
heeft u daarvoor een inlogcode nodig.
Leden van onze geloofsgemeenschap kunnen een inlogcode aanvragen
via de ledenadministratie.


e-mail: ledenadministratie(a)rkkerkmeppel.nl *

* vervang (a) door @
dit is een anti-spammaatregel


 
vul de code in en druk op 'Enter'
archief2020 archief2019 archief2018 archief2017 archief2016

archief2015 archief2014 archief2013 archief2012 archief2011